Vergelijkingssite voor afhaal- en bezorgmaaltijden

Hapsalons.nl is een online portal die afhaalrestaurants en maaltijdbezorgers eenvoudig vindbaar maakt. De site is een initiatief van en wordt geëxploiteerd door Smeding Concepts en is in de lucht sinds maart 2007. Tot die tijd waren er wel diverse restaurantgidsen en sites waar je online eten kon bestellen, maar geen enkele website gaf binnen een paar muisklikken een compleet overzicht, voorzien van recensies, van alle mogelijkheden om eten af te halen of te laten bezorgen in de buurt.

Internetbureau Smeding Concepts, initiatiefnemer van de site, werkt met diverse diensten op het gebied van techniek en marketing dagelijks aan internetprojecten. Het concept voor de site was dan ook al uitgestippeld voordat het besluit viel om de site daadwerkelijk te gaan opzetten. Om een breder publiek aan te spreken werden naast cafetaria’s en broodjeszaken al gauw bezorg- en afhaalmogelijkheden in het algemeen toegevoegd.

Techniek: eigen cms en bedrijvendatabase

Voor online portals bestaan geen kant-en-klare technische oplossingen. Weliswaar zijn er online talloze bedrijvengidsen te vinden en zijn er diverse open-source webapplicaties verkrijgbaar om een portal op te zetten, maar een webportal brengt tegelijk ook zo zijn eigen eisen en succesfactoren met zich mee. Om zo veel mogelijk vrijheid te behouden is besloten de techniek van de grond af op te bouwen. Voor Smeding Concepts was het mogelijk dit zelf in
eigen huis te doen.

Alle restaurants worden opgeslagen in een speciaal ontworpen bedrijvendatabase, waarin naast de algemene contactgegevens kan worden aangegeven of het bij een zaak mogelijk is om af te halen en/of te laten bezorgen en welke keukens op de menukaart te vinden zijn. Bedrijven worden ingevoerd via het CMS of aangemeld door bezoekers of ondernemers en worden vervolgens automatisch op de juiste plaats in de website weergegeven.

Bezoekers kunnen op Hapsalons een recensie plaatsen over een zaak. De overzichten van restaurants worden gerangschikt op basis van de beoordelingen van bezoekers. Op de profielpagina die elk vermeld bedrijf heeft, kan worden bekeken op welke punten de betreffende zaak het best, of juist minder, scoort. Ook zijn er recensies van individuele bezoekers te lezen.

Exploitatie van de portal

In enkele jaren tijd is Hapsalons uitgegroeid tot een groot succes voor Smeding Concepts. De unieke invalshoek van de site en het grote aanbod aan informatie maakt dat de site uitstekend vindbaar is in Google. De site trekt maandelijks ruim 100.000 unieke bezoekers. Dat deze gebruikers allen op zoek zijn naar een makkelijke maaltijd, is een interessante basis voor adverteerders.

Restaurants kunnen adverteren op Hapsalons door middel van de beschikbare bannerruimte. Ook kunnen bezoekers bij een groot aantal restaurants direct online een bestelling plaatsen, in samenwerking met partners als Thuisbezorgd.nl en JustEat.nl.

Een selectie van onze gerealiseerde projecten